Välja skidor – Hur långa skidor ska man ha?

Är det dags att köpa nya slalomskidor inför säsongen eller har du tidigare hyrt och vill nu köpa egna skidor? Då är det viktigt hur långa skidor men också vilken typ av skidor du köper. Vi guidar dig igenom och ger några tips på vägen vad man ska tänka på när man ska hitta rätt längd på skidorna.

Har du inte redan säkrat upp takboxen för din bilfärd till fjällen nu när man ska undvika tåg, buss, flyug och andra kpollentiva transporter, tipsar vi om bästa takboxen till skidresan. Vill man inte köpa eller har inte möjlighet att lagra en takbox i hemmet rekommenderar vi att hyra via Hygglo, vilket är en säker och bra tjänst för att hyra prylar privatpersoner emellan.

Välja skidor – mer än bara hur långa skidor du ska ha

Utöver längd på skidor finns det flera andra aspekter att ta hänsyn till vid val av rätt skidor:

  • Typ av skidor
  • Spann
  • Svängradie
  • Flex
  • Vridstyvhet

Typ av skidor

Förutom att välja hur långa skidor man ska ha måste man först bestämma sig vilken typ av skidor som är aktuellt för en. Alpinskidor delas in i följande kategorier:

  • Allmouintain
  • Offpist
  • Parkskidor
  • Pistskidor
  • Topptursskidor

Allmountain – allroundskidan

Allmountain är skidor som klarar det mesta och ligger mellan pist- och offpistskidorna.

Offpistskidor

Offpistskidor är precis vad det låter som, anpassade för att åka utanför pisten.

Parkskidor

Parkskidor är främst tänkta för de som tänker sig hoppa i park och pipe. Twintip är ett begrepp som innebär att bakänden skidan är uppböjd så att det ska underlätta att kunna åka bakåt.

Pistskidor

Pistskidor är precis vad det låter som, anpassade för åkning i pistade backar. De har ofta en smalare midja och varierar i svängradie – välj beroende på din skidåkning.

Topptursskidor

Detta är lite lättare skidor, tänkta för dig som bär skidorna istället för att ta liften upp.

långa skidor

Hitta rätt längd på skidor – vikt och längd

Tumregeln säger att skidorna ska vara mellan 0 till 10 cm kortare än dig själv, eller någonstans upp till haken eller näsan. Vikten är också något att ta hänsyn till. Generellt är det så att ju tyngre du är, ju längre skidor ska du ha för att fördela vikten bättre.

Stadium har en utförlig guide där de ger tipset “Välj alltid skida efter var, när och hur du vill åka. Köp inte en för hård skida om du väger lite mindre. Köp inte en för mjuk skida om du väger lite mer.”

Korta vs långa skidor

Generellt sett brukar man säga att det är lättare att svänga med korta skidor och de är lättare att åka långsammare med. Långa skidor brukar upplevas stabilare och att man kan åka lite snabbare med dem.

Rätt längd beroende på din erfarenhet

Nybörjare kan med fördel ha lite kortare skidor och mer erfarna kan ha lite längre.

Var köper jag skidor online?

Så här i Corona-tider kan det vara smart att handla sina skidor online istället för i butik. Skistart har lång erfarenhet, både i och bredvid skidspåret kombinerat med en ännu längre erfarenhet av näthandel och kundkontakt.

Dessutom har man alltid Fri frakt när man handlar hos på Skistart, oavsett om man köper skidor, stavar eller bara lite valla! Fri frakt på allting, oavsett ordervärde.

Köp dina skidor hos Skistart

Mer information

Vi har skrapat på ytan vad man ska tänka på när man ska välja skidor men en mer komplett guide kring val av skidor hittar du här

Är du istället ute efter köpråd till längdskidor har Skistart en grundläggande guide

Lämna en kommentar