Bästa aktiviteterna att göra i Sälen på sommaren

I Sälen finns något för hela familjen, men vilka aktiviteter som passar bäst beror såklart både på barnens ålder och intresse. I detta inlägg skriver vi om aktiviteter och utflykter att göra i Sälen på sommaren som du inte får missa!

Vi listar tips som vi själva uppskattar att göra med våra barn och hela familjen. De flesta aktiviteterna vi samlar i detta inlägg passar sig bäst på sommaren men flertalet passar även bra en kall vinterdag.

Cykling i Lindvallen

karta sommar i sälen

I Lindvallen har man storsatsat på cykling och det finns trail-leder, pumptracks, skills areas och enklare cykelleder speciellt anpassade för barn. Valles cykelled kan de flesta hänga med på och så snart barnen blir äldre och avancerar så finns det gott om mer utmanande leder- både crosscountry och downhill.

Lindvallen Skistar Bike Arena

Skistar bike arena

En nyhet som kom 2021 i Lindvallen är SkiStar Bike Arena. Här finns en asfalterad pumptrack på ca 700kvm, en grön trail-led på 1km som passar hela familjen samt en blå trail-led som passar de lite äldre barnen med mer cykelvana.

Den blå leden delar upp sig på flera ställen med en väg som är lättare och en, oftast med stenar, som är något svårare. Ett väldigt roligt inslag som gör att banan breddar sig i svårighetsnivå.

Betyget blir högt, det märks att man byggt dessa trails med omsorg och är ett måste om man är i Lindvallen. Vi ser framemot att se hur området kring Skistar Bike Arena utvecklas framöver och hoppas på fler leder i denna höga kvalitet – gärna några längre. Tills dess kör vi dessa banor varv på varv!

Det finns även en Skills Area med lättare hopp och gupp. Observera att det krävs biketrail-kort för att komma in på området.

Downhill i Lindvallen

Vi får så klart inte glömma att nämna cykling i Sälen som blivit extremt populärt. Allra helst tar sig DH-cyklister till Downhill-banen vid Gustavbacken där vi hittills endast testat de blå lederna nummer 7 och 8 men ger den två tummar upp!

Den är en bra instegsled för de som vill testa Downhill och funkar att köra även med en “vanlig” cross country-mountainbike.

Teen Camp Bike

En annan nyhet är att barn mellan 8 och 15 år kan delta i “Teen Camp-Bike” och där få testa på fjällcykling tillsammans med engagerade ledare och jämnåriga kompisar. Vi har inte fått tillfälle att testa denna, men tror på idén om att det är lättare att motivera barn i denna åldersgrupp att börja med cykling om han/hon får göra det med jämnåriga.

Cykling i Rörbäcksnäs

Är du mer för vanlig cross country-cyckling passar Rörbäcksnäs perfekt. Lederna utgår från skolan mitt i Rörbäcksnäs by, utom två leder som startar på Hundfjället och går mot Rörbäcksnäs. Vid parkeringen i Rörbäcksnäs finns toaletter, plats för att spola av cyklarna och möjlighet att hyra cykel om man inte har egen eller om man vill testa någon annan.

I närheten av skolan i Rörbäcksnäs där lederna startar finns en pumptrack som barnen uppskattar och fotbollsmål om man vill bryta av cyklingen med bollspel. Vi rekommenderar även en tur i den vackra skogen här.

Här kan du läsa mer om var du kan cykla i Sälen

Valle kids club

För barn mellan 4 och 9 år finns möjligheten att delta i Valle kids club. Varje dag får de ett nytt hemligt uppdrag från vinterfavoriten Valle! Gruppernas grund är lek och äventyr i fjällmiljö men de passar även på att väva in en del kunskap om naturen. Varje pass avslutas med en show av Valle och hans vänner.

Klätterparken

Skistar klätterpark

Klätterparken vid Svansjön i Lindvallen (precis bakom Experium) rustades upp ordentligt under 2021. Här kan hela familjen utmana sig själva och varandra. Det finns 7 banor med olika svårighetsgrad; två orangea, tre gröna och två blå banor.

Åldersgränsen är 3 år och deltagarna måste vara minst 80 cm långa (alltid i målsmans sällskap) för att klättra i orangea banor, 110 cm för gröna banor och minst 140 cm för de blå banorna.

Vi testade klätterparken med barn i olika åldrar varav en fyraåring, en sexåring och en åttaåring. De tyckte alla att det var väldigt roligt och spännande och skulle gärna göra om det. Sexåringen och åttaåringen kunde klättra i både orange och gröna banor medan fyraåringen fick nöja sig med de orange.

skistar klätterpark

Åttaåringen på 135 cm klarade banorna utan hjälp medan sexåringen ibland hade lite svårt att nå de olika greppen och fick ibland hjälpas av oss föräldrar eller av personal på plats. Fyraåringen hade inga bekymmer att ta sig igenom banan på 80 cm och tyckte att det var väldigt kul att få klättra.

Padel

Nära Skistar Bike Arena, bakom Experiumtorget, finns två padel-banor utomhus. Bokas här.

Stensjön

Vi har tidigare skrivit om vår första utflykt till den fantastiska Stensjön och oavsett om man tar liften vid Gustavtorget upp till toppen eller om man väljer att knata uppför själv, så anser vi att den är väl värt ett besök.

Barnen älskar att stapla stenarna på varandra och beundra tidigare gästers stenformationer. Glöm dock inte att ta med minst ett ombyte för stenarna i vattnet kan vara ganska hala att gå på.

Bada

När det är sommar så nästan måste man bada. I inlägget Bästa badet i Sälen har vi listat några av de vi testat och konstaterat att här finns något för alla.

För den äventyrlige finns tex hopptornet i Kläppen eller äventyrsbadet i Lindvallen, för badkrukan och de som vill kombinera badet med exempelvis cykling finns uppvärmda Äråbadet ellet Tjärnheden och för de som inte skyr lite svalare vatten finns fina fjällsjöar eller Västerdalsälven.

Äventyrsgolf / Minigolf

Utanför Skistar Lodge Experium i Lindvallen bygger man under sommaren 2021 en minigolf/äventyrsgolfbara med 9 hål som är som är ett Skistar sälen i miniatyr. Klubbor kan hyras i Lodgebaren. 

Trollskogen i Hundfjället

Hundfjällets klassiker Trollskogen som vi skrivit om tidigare bör inte missas. Det är en klassiker att åka igenom på skidor vintertid, men jag föredrar ändå att gå här på sommaren då det är lättare att ta sig in i tex björnidét eller i skolan och lyssna på de tokiga dialogerna.

Minstingen älskar att sitta i traktorn och låtsasköra och alla måste såklart ta en tur i bussen när vi är här. Ta med mat att grilla så blir det en härlig utflykt.

Fäboden i Lindvallen

Vill barnen rida ponny, mysa med kaniner eller utmana varandra på femkamp är Fäboden i Lindvallen det rätta stället. Slår hungern till finns fika att köpa och våfflor serveras flera dagar i veckan.

Tomteland i Mora

Frågar du lokalbefolkningen i Sälen om vad du inte bör missa, får du ofta svaret att du inte bör missa Tomteland i Mora. Trots namnet ska parken ha öppet året runt och utlovar “magiska somrar, läskiga spöklov, sagolika vintrar, busiga sportlov och fantastiska påsklov”.

Parken är stor och är uppdelad i olika sagovärldar och dagsprogrammet är späckat med saker som trollsafari, älvaspaning och matning av drakbebis och flygande grymvättar.

Grillplatser

grilla i lindvallen

Överallt i hela Lindvallen finner man grillplatser och ofta finns bänkar i direkt anslutning. Detta gör det såklart mycket enklare och mer avkopplande att tillaga maten i det fria.

Grillplatsen vid Valles torg var speciellt populär hos våra barn eftersom det fanns så mycket att leka med medan man väntade på att maten skulle bli färdig. 

Plocka blåbär

I princip överallt i Sälen finns blåbär! Ta med barnen ut och leta! I början/mitten av juli brukar blåbären vara tillräckligt mogna för att plockas.

Paddla kanot

Västerdalsälvens sträckning gör att det finns goda möjligheter att paddla långt för den som vill. Har man lite äldre barn eller barn som är vana vid camping kan envägs-paddlingarna med övernattning kanske vara ett alternativ.

Även utan övernattning kan vi rekommendera att bara paddla medströms när barnen är med eftersom det är betydligt enklare än att kämpa mot strömmen i Älven och försöka styra samtidigt.

Vill du starta i sälen by finns bla Sälens kanotcentral och om du vill starta i Stöten kan man hyra kanot via Stöten Kanot. Vi hyrde en kanot i tre timmar vilket var väldigt lagom. Hela familjen på fem fick plats med både packning inkl tre busungar till barn.

En extra häftig upplevelse som Sälen kanot erbjuder är kvällsturerna där man paddlar i samlad grupp under ett par av sommarkvällens timmar för att komma så nära de vilda bävrarna som möjligt.

Spela golf

I sälen har du möjligheten att uppleva riktigt vacker fjällgolf på en 18-håls bana i kuperad terräng 500 meter över havet. Här finns bland annar café, golfshop, range samt uthyrning av golfbilar och vagnar. För mer information, se https://salenfjallensgk.se/

Bild lånad från sälenfjällensgk.se 

Andra aktiviteter

Bio

På Experium finns en liten SF-bio salong med 56 platser som visar ett urval av de senaste filmerna. Biljetter kan köpas i kassan eller på Filmstaden.

Arkadhall

På Experium finns allt från klassiska flipperspel till motorcyklar, basketspel och airhockey. Här kan spelare i alla åldrar tävla både individuellt eller mot varandra.

arkad lindvallen experium

Bowling 

Experium Bowling har moderna banor och en häftig miljö. På kvällen förvandlas bowlingen till en riktig färgfes då banorna lyses upp i neonfärger och bowling med musik står på programmet.

Intill bowlingbanorna finns en bar med goda drinkar och tilltugg.

Lekland

T.O.K.A Kids Zone är barnens krypin på Experium där det finns allt från bollhav till klättervägg. Här finns klätterställningar, bollhav, tunnlar och cykelbana. Man dessutom åka pulka inomhus! T.O.K.A Kids Zone är till för barn mellan 3 och 11 år. Barnpassning kan ordnas mot tillägg.

Sälendagen 

Årligen vecka 30 anordnas den så kallade Sälendagen med flera olika aktiviteter för hela familjen. Bilden visar schemat från 2019.

Mer information finns bland annat på https://sommar.salen.se/evenemang/

Fler aktiviteter och utflykter att göra i Sälen på sommaren

Det finns betydligt fler aktiviteter och utflykter att göra i Sälen på sommaren och här listar vi några av dem. Kom gärna med fler tips!


Lämna en kommentar