Bästa badet i Sälen

Sommar, värme och sol! Det finns flera bra alternativ om man vill passa på att bada i Sälen. Nedan har vi listat några stycken som vi har provat på och är kandidater till bästa badet i Sälen.

Har du några fler avsvalkande smultronställen du vill dela med dig? Tipsa gärna i kommentarerna!

Älven

Parkera vid Sälen Kanotcenter, precis efter rondellen. Det finns en brygga här och när vi var där fanns det även en mindre kiosk där vi kunde köpa glass och dricka. Vattnet är friskt, men det kan bli strömt när man kommer ut i älven. 

Är man inte badsugen men vill ge sig ut på älven, är kanotcentret ett smidigt ställe att hyra kanot och hoppa i för en kanottur.

Experium Äventyrsbad

Experium äventyrsbad i Lindvallen har både vattenrutschbanor, vågmaskin, varm utomhuspool och bubbelpooler. T.om. en del avsedd för inomhussurfing! Här finns något för hela familjen och en cafeteria där man kan köpa enklare mat/snacks för att stilla hungern. Perfekt för dagar när det är lite för svalt för att bada utomhus.

Läs mer om äventyrsbadet här hos Skistar

Närsjön

Förbi hundfjället ligger Sveriges sydligaste fjällsjö, Närsjön. Enkel parkering utmed vägen som ligger precis vid sjön. Barnen hittade både grodyngel och en brygga och njöt för fullt, trots det var lite kallt i vattnet för oss vuxna.

Svansjön

På gångavstånd från Experiumtorget i Lindvallen ligger den så kallade “Svansjön”. Detta är kanske inte den bästa badsjön, men den fungerade alldeles utmärkt för barnen att plaska och paddla med gummibåten i.

Ny och fräsch grillplats vid svansjön

Det ska även gå att fiska här och fiskekort kan köpas i Lindvallens fäbod. I anslutning till sjön finns den hisnande höghöjdsbanan, cykelbanor och trevliga grillplatser.

Tjärnhedens utomhusbad

På Tjärnhedens idrottsplats ligger detta uppvärmda Tjärnhedsbadet. Kommer man från Lindvallen kör man mot Vasaloppsstarten, och svänger vänster in på en väg precis innan.

Badet är helt gratis och öppet till mitten av augusti. Det finns en stor pool och en barnpool samt gungor och bänkar för medhavd picknick. Även toalett och omklädningsrum finns på området.

Parkeringar finns det gott om på fotbollsplanen och vill man få upp värmen innan man tar ett dopp finns flera spår för löpning/cykling i skogen som ligger precis intill badet eller varför inte en fotbollsmatch på någon av planerna?  Även ett utegym finns precis vid bassängen och genar man över en fotbollsplan kommer man åt en rolig hinderbana.

Vi är återkommande besökare till tjärnhedsbadet, både när det temperaturen närmade sig 30-graders strecket och när det var 20 grader och regn i luften. Så kanske det är bästa badplatsen i Sälen?

När vi har varit där har det varit om plats och lufttemperaturen har spelat mindre roll eftersom vattnet varit tillräckligt varmt för att även badkrukorna i familjen skulle hoppa i. Läs mer om Tjärnhedsbadet i ett annat av våra blogginlägg och hitta öppettiderna på deras hemsida

Äråbadet

För vår del är Äråbadet bad och camping i Lima en uppstickare, men vi kommer absolut att bli stammisar här. Badet har nyligen fått en rejäl uppfräschning och när vi besökte det (juli 2021) pågick arbetet fortfarande. Här finns fräscha toaletter och även omklädning och bastu. Det finns både en tempererad 25 m bassäng och en plaskpool för de minsta.

Badet ligger precis intill ett vattendrag (Ärån?) och mellan denna och den stora bassängen finns ett område med gräsmatta där man kan ha picknick. I ån har man byggt en brygga för att snabbare komma ner i det friska vattnet och det finns dessutom en rutschkana ner i vattnet. Där rutschkanan slutade var det dock väldigt grunt, men barnen älskade ändå att åka den och det var perfekt att kunna variera sig.

bästa badet i sälen

Förutom badmöjligheterna fanns det en lekplats strax bakom plaskpoolen och inom kort skulle det även finnas ett utegym på plats.

Är man en familj med cykelintresse rekommenderas att kombinera badet med en av de fina lederna. Vill inte alla barnen cykla är tipset att dela upp sig så att någon stannar med barnen på badet medan den andra vuxna (och ev något av barnen) får upp pulsen och värmen på mountainbiken.

Badet har en egen kiosk som är öppen vissa tider, men annars finns trevliga ställen att grilla på i anslutning till badet. På Äråbadet finns det med andra ord mycket att aktivera sig med och här kan man lätt spendera många timmar.

Kläppen

Kläppen har satsat stort på sommaraktiviteter och i anslutning till campingen har de byggt ett hopptorn i Västerdalälven. Bara för den modiga att klättra upp och hoppa ner i det friska vattnet. För den inte fullt så modige finns även en badsjö med tillhörande sandstrand på området.

Mer information om bästa badet i Sälen

Om du vill ha fler alternativ till bästa badet i Sälen, besök gärna visitdalarna där de listar fler badmöjligheter.

Har du några tips på andra badplatser som kan kandidera till bästa badet i Sälen? Kommentera gärna så vi kan hjälpa varandra att hitta fina smultronställen!

Lämna en kommentar