Vasaloppet 2022 – utan coronarestriktioner

Arrangörerna planerar för en normal Vasaloppsvecka och Vasaloppet 2022, utan coronarestriktioner. Nu satsar man för ett besöksantal på ca 60 000 deltagare till de olika loppen under Vasaloppsveckan.

– Vi har valt att inte längre göra en bred planering för olika alternativ, vilket vi gjorde i fjol, säger vd:n Johan Eriksson till TT.


För vintern 2021 arrangerades enbart Tjejvasan och Vasaloppet som elittävlingar, utan publik på plats. Nu är det väldigt positiva nyheter att arrangörerna tror att alla lopp går att genomföra.

– Nu lägger vi återigen planeringen för en längre horisont. Vi har valt att inte längre göra en bred planering för olika alternativ, vilket vi gjorde i fjol. Nu lägger vi kraften på att helt fokusera på en vanligt vintervecka, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Flera lopp under Vasaloppets vintervecka

Vasaloppets vintervecka består av flera olika längdskidlopp som körs under totalt tio dagar och avslutas med det Vasaloppet den första söndagen i mars. Alla lopp körs i Vasaloppsspåret – den nio mil långa sträckan mellan Sälen och Mora.

Anmälan till Vasaloppet 2022 är öppen dock är det klassiska Vasaloppet fullt men det finns många fler lopp, bland annat Öppet Spår. Öppet spår är samma längd och sträcka som som Vasaloppet, men med lite mer utrymme och man tävlar bara mot sig själv och att nå sitt uppsatta mål.

Starttiden i Öppet spår baseras på den sluttid man förväntar sig ha och som man angivit i sin anmälan. På så sätt räknas det ut vilken starttid man har mellan kl 0700 och 0815. Öppet spår går av stapeln vid två tillfällen under Vasaloppsveckan, söndag och måndag före Vasaloppet (27e och 28e februari 2022).

Söndagstillfället av Öppet spår innebär klassisk stil så som Vasaloppet medan måndagen är fri stil. Både Öppet spår och Vasaloppet har sin start i Vasaloppsstarten vid Berga söder om Sälen.

Det finns även andra lopp som är värda att nämna, så som tjejvasan (30 km) och kortvasan till exempel. Kortvasan, också kallad Vasaloppet 30 och Vasaloppet 45 innebär en sträcka på antingen 30 eller 45 kilometer. Då startar man i Oxberg istället för Sälen men avslutar precis som Vasaloppet i Mora.

vasaloppet 2022

Vilka är datumen för Vasaloppen 2022?

Så här ser kalendern ut för skidloppen:

• Fredag 25 februari Vasaloppet 30 30 km, start Oxberg
• Lördag 26 februari Tjejvasan 30 km, start Oxberg
• Söndag 27 februari Ungdomsvasan 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
• Söndag 27 februari Öppet Spår söndag 90 km, start Sälen
• Måndag 28 februari Öppet Spår måndag 90 km, fri stil, start Sälen
• Tisdag 1 mars Vasaloppet 45 45 km, start Oxberg
• Fredag 4 mars Stafettvasan 90 km, femmannalag, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 90 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
• Fredag 4 mars Nattvasan 45 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Fredag 4 mars Nattvasan 30 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
• Lördag 5 mars Blåbärsloppet 9 km, start Eldris
• Söndag 6 mars Vasaloppet 90 km, start Sälen (fullbokat)

Läs mer om Vasaloppen 2022

Boende under Vasaloppet

Under Vasaloppsveckan kan det bli fullbelagt på boende som hotell, stugor och lägenheter i närheten av Sälen och Vasaloppsstarten, så det gäller att vara ute i god tid. Många väljer att bo i Lindvallen vilket ligger några minuter från starten. Bland annat Dalbyn och Vasabyn i Lindvallen ligger bra placerat nära både slalombackarna och längdskidspåren.

Kom igång med träningen

Förutom allt det praktiska så som anmälan till Vasaloppet, boka boende, hyra eller köpa takbox, ska man också hinna träna till loppet! Vasaloppsskolan är en perfekt start för dig som vill få tips hur man kommer igång med träningen och vässar sin teknik på längdskidor.

Vanliga frågor

Lämna en kommentar