Skidåkning i Sälen 2021 – Säsongsöppningen försenas

Vi vet redan att skidåkning i Sälen denna säsong kommer att bli annorlunda pga Corona. Nu ställer det milda vädret till det vilket innebär att skidaktörerna nu flyttar fram säsongsöppningen.

Idag meddelade Stöten i Sälen att de kommer att flytta fram öppning av skidåkningen i Stöten till den 17/12. Pga den milda vintern har man inte kunnat sätta igång snökanonerna förrän i slutet på förra veckan vilket innebär att de inte kommer att hinna till ordinarie premiär 10/12.

I samma område i Sälen finns Kläppen som kommer att öppna 18/12 och Skistar Sälen den 14/12.

Stöten skriver vidare att snön från snökanonerna behöver ligga i högar några dagar innan den schaktas ut. Görs detta för tidigt blir kvaliteten på underlaget för dålig.

Vad händer om man har en bokning kring dessa datum?

Stöten

stöten

Har man en bokning den 10-13 december kontaktas man via telefon för att flytta bokningen till den 17-20/12.

Har man en bokning den 14-17 december blir man kontaktad och erbjuds att flytta till annan vecka under säsongen.

Skistar

skistar

Skistars försäkring för boende innebär öppet köp fram till 21 dagar före ankomst, förändras nu automatiskt för alla som bokat. Nu gäller öppet för fram till 7 dagar före ankomst. Det gäller till att börja med gäster som bokat boende med försäkringen hos SkiStar i Åre, Vemdalen och Sälen under perioden 18/12 t o m ankomst 7/1.

Nya Corona-rekommendationer från 13 december

Folkshälsomyndigheten FHM kommer att presentera nya rekommendationer under denna vecka som gäller från den 13 december och framåt. Idag presenterade man familjekarantän om någon i familjen skulle ha covid men ännu inget om reserestriktioner.

Stöten gissar att rekommendationerna innebär att man kommer att lätta på alla reserestriktioner inom landet under jul och nyår “under förutsättning att man reser förnuftigt. Att resa förnuftigt innebär exempelvis att stanna hemma vid symptom eller sjukdom, samt att åka hem direkt om man blir sjuk.”.

skidåkning i sälen

Coronaanpassad skidåkning i Sälen

Skidåkning är en utomhussport med naturlig distans mellan personer vilket gör det som en bra “coronasport”. Nackdelarna kan vara liftköarna, att folk köar för nära varandra, men bla Skistar har meddelat att man lärt sig och Coronanpassat verksamheten ännu mer:

I liftkön och backarna

 • Ökat möjligheten till avstånd i liftkön
 • Liftarna körs med full kapacitet
 • I sittliftar rekommenderas huvar att hållas öppna vid färd
 • Skipass kan laddas på i skistar-appen i mobilen
 • Det kommer att finnas automater på plats där man kan köpa skipass-plastkortet.
 • Begränsat antal platser i värmestugorna
 • Troligtvis längre öppettider i backarna där det är möjligt

Kring boenden

 • Digital in- och utcheckning
 • Rutinerna kring städning av boenden har setts över

Skidhyra/Skistarshop

 • Digitalt kösystem vid skiduthyrning så man kan vänta utanför och tar in ett sällskap i taget
 • Möjlighet för utkörning av utrustning till boenden i Sälen

Skidskola

 • Max förälder som hämtar och lämnar vid samlingsplatserna.

Läs den kompletta listan hos Skistar: Så coronasäkras SkiStars destinationer inför vintersäsongen

Det har varit mycket skriverier om att Alperna stänger och att Fjällen bör göra likaså. En stor skillnad är att kabinliftar är rätt ovanliga i Sverige och flertalet har rapporterats kommer att vara stängda under säsongen. Som Stöten påpekar så är det färre personer på mer yta i Fjällen än i Alperna vilket är positivt för att hålla corona-distans.

Tänk på detta

Alla vi skidtokiga vill inget hellre än att åka skidor i år men försök tänk på detta:

 • Om möjligt åk bil med dit sällskap till skidorten
 • Skippa krogen och restaurangen
 • Laga mat i stugan
 • Håll avstånd

Tänk positivt och Gör dig redo!

Vad behöver man tänka på inför skidåkning i Sälen eller om det är tex i Åre skidåkningen blir av år. Börja ladda upp med att gå igenom så ni har all skidutrustning på plats. Fungerar skidkläderna Passar pjäxorna fortfarande?

Hyr ni takbox eller är det läge att köpa en egen eller byta upp sig? Läs vårt test och rekommendation av bästa takboxen.

Vi tror och hoppas att skidåkning i Sälen denna säsong kommer att bli av men håll koll på Folkhälsomyndigheten.se eller hos din aktör (Skistar, Stöten) för senaste informationen.

Lämna en kommentar