Rörsjöstugorna på Fulufjället med barn

Fulufjällets nationalpark är ett populärt mål att besöka- både för den vackra naturens skull och för att få uppleva Njupeskär vattenfall på nära håll. Vi har besökt parken tidigare för att få se vattenfallet, men i år bestämde vi oss för att gå steget längre och testa att övernatta i Rörsjöstugorna på Fulufjället med barnen. Här delar vi med oss av våra erfarenheter och ger tips till dig som funderar på samma utflykt.

Innehåller annonslänkar

Fulufjället

Vi var tre familjer med barn mellan 6 månader och 9 år som bestämde oss att testa att vandra till och övernatta i Rörsjöstugorna på Fulufjället 1.5 timme norr om Sälen. Först övervägde vi alternativet att ta med oss tälten och slå läger i någon av de tillåtna zonerna, men slog snabbt bort den tanken på grund av all packning som skulle behövas. Istället bokade vi tre av Rörsjöstugorna dvs familjestugan och de två mellanstugorna.

Förberedelser och packning

Rörsjöstugorna på Fulufjället har blivit ganska populära sommartid och eftersom vi planerade att bo där under en av semesterveckorna så bokade vi dem så snart bokningen öppnade för säsongen. Efter bokningen betalade vi en deposition på 500 kr per stuga och resten betalades på plats i samband med utcheckningen.

Mat och dryck

Det vi tyckte var svårast att förbereda var maten. Kräsna barn, lätt packning och ingen tillgång till kylskåp vid ankomsten är svårt att få ihop. Vi bestämde oss därför för att få i oss lunchen innan vi började att vandra och tog med okokt pasta och frysta köttbullar att ha till middag vid ankomsten.

Till de vuxna och mindre kräsna barnen tog vi med färdigkokta ägg att dryga ut maten med. Frukost och lunch dag 2 fick bli havregrynsgröt och ett par små tetror med havredryck från Oatly togs med att ha i gröten. Havredrycken är ett bra alternativ till komjölk eftersom den inte behöver hållas kyld innan öppnandet. En halvfull squeeze-tub med sylt tog vi också med att ha i gröten.

Till mellanmål/snacks blev det en blandning av majskakor, olika sorters saltade nötter och polarkaka med mjukost från “Glada kon”. Dessa visade sig bli vår räddare i humörsnöden flera gånger och trots att vi tog med dubbelt så mycket som vi trodde var lagom, så gick allt åt.

Utrustning

Innan turen till Fulufjället köpte vi på oss myggmedel och såg vi även över vår egen och barnens utrustning så att vi hade både lämpliga skor och ryggsäckar. Mer om i avsnittet om utrustningen.

Vårt “Första-hjälpen-kit” som vi alltid har med oss packade vi såklart ner och i övrigt blev det varsitt ombyte till de vuxna och 1-2 ombyten till barnen. Vattenflaskor hade vi med motsvarande 1 liter per person och eftersom det inte var superlångt till Rörsjöstugorna där vi kunde fylla på vattnet räckte denna mängd gott och väl. Nödvändiga mediciner fick åka med, men i övrigt hade vi bara med tandkräm, tandborstar och våtservetter hygienväg.

Transport och Parkering

För att vandringen skulle bli lagom lång för barnen och oss valde vi att starta vid den så kallade Njupeskärsentrén. Detta är parkens huvudentré med parkering, infotavlor, naturum, servering och toaletter. I högsäsong kan det vara ganska högt tryck på parkeringen, så det rekommenderas att inte anlända alltför sent.

Vandring till och från Rörsjöstugorna på Fulufjället

Eftersom de flesta av barnen är lite känsliga med maten så valde vi att satsa på att äta lunch direkt efter ankomst till Njupeskärsentrén. Vi testade att äta på restaurangen och både burgare, schnitzel och fjällröding fick godkänt betyg av både barn och vuxna. Ingen kulinarisk upplevelse, men med mätta magar kommer man långt.

Efter lunchen var det dags för obligatoriska toabesök och påfyllnad av vattenflaskorna och därefter började vi att vandra mot Rörsjöstugorna. Leden börjar hyfsat plant genom trolsk skog för att därefter stiga kraftigt och de första 1.2 kilometrarna tog oss dryga timmen att slutföra.

Den tiden inkluderar dock att tvååringen skulle gå själv en stund och att fyraåringen vill titta på myrstackarna och tjata till sig att få ta med en massa stenar.

rörsjöstugorna på fulufjället
Allt vatten som behövs tas direkt från Rörsjön.

Efter de första 1.2 km kom vi till ett vindskydd med grillplats och passade på att stanna där en stund för att hämta andan och ta en kort fika.

Efter vindskyddet var det ytterligare 2 km kvar till stugorna varav den första delen var en fortsättning av den branta stegringen och den andra delen var ganska plan. Denna del tog oss också cirka en timme, vilket gjorde att vi kom fram lagom till incheckningen kl 15.

Vy från vindskyddet där vi stannade för fika och för att njuta av den majestätiska utsikten.

På vägen hem från stugorna tog vi vägen om vattenfallet för att njuta av den fantastiska utsikten. Stugvärden hjälpte oss att med en beskrivning av hur vi skulle gå och med ett par småstopp för snacks och en liten omväg för att titta på Old Tjikko ( världens äldsta kända individuella trädklon), så tog det oss cirka 2 timmar att komma till en utsiktspunkt för att se vattenfallet.

Därefter fortsatte vi neråt och gick på gångbroarna över forsen och passade även på att hoppa lite bland stenarna i närheten av vattenfallets fot. Här bör man dock vara försiktig eftersom stenarna kan vara hala och svåra att gå på.

På väg från Rörsjöstugorna till Njupeskär tog vi vägen via Old Tjikko

Rörsjöstugorna på Fulufjället

Det finns inte så många stugor att välja på, så vi bokade i god tid och fick då tag på “Familjestugan” och “Mellanstuga 5 och 6”. I familjestugan, som blev min personliga favorit, finns två våningssängar med extra bred underslaf, samt ett bord mellan dessa som man kan ha som matbord.

I mellanstuga 5 fanns tre sovrum med en våningssäng i varje rum och i mellanstuga 6 fanns det två rum med två våningssängar i varje.

Bokning görs på rorsjostugorna.se och där finns även mer information om de olika stugorna samt denna video om området:

Stugornas utrustning

Alla stugorna var utrustade med kamin och gasolplattor (ved och gasol ingick i hyran). I köksdelen ingick det mesta man kunde tänka sig, som tallrikar, glas, bestick, kastruller, stekpannor osv. Dock inget kylskåp eller ugn.

Kaffebryggare fanns inte eftersom stugan saknar el, men däremot fanns det en “melitta-hållare” som vi laddade med melittapåse och kaffe och därefter lät vi kokande vatten filtreras ner i kopparna.

Stugorna hade varken rinnande vatten eller el annat än till lite belysning och ett USB uttag ovanför diskbänken (tack och lov kunde vi ladda mobilerna med denna). Vatten att dricka eller använda till matlagning och disk kunde dock hämtas i sjön strax intill stugorna. Barnen tyckte det var väldigt roligt att hjälpa till med detta. Alla utom bebisen på 6 månader drack vattnet direkt från sjön.

Toaletterna (utedassen) låg i en separat byggnad en bit från stugorna så det gällde att se till att ha besökt dem innan sänggåendet.

Att tänka på

Stugorna saknade rullgardiner i fönsterna, vilket gjorde det svårt att somna eftersom vi var här på sommaren när solen aldrig verkade vilja gå ner.

Myggmedel och lämpliga kläder för att förhindra knott och myggor är ett måste under sommarsäsongen. Speciellt i området mellan stugorna, där luften stod stilla, fanns massor av knott.

Incheckning skulle ske mellan klockan 15 och 18. Kommer man senare än 18 bör det gå att lösa, men då rekommenderas att ta kontakt med stugvärden.

Är du ute efter fler aktiviteter att göra i Sälen på sommaren? Missa inte våra tips!

I mellanstugan 5 saknade de övre sängarna all form av fallskydd vilket gjorde att vi inte vågade låta någon sova där. Dessutom var det oklart hur man ens skulle kunna ta sig upp i de sängarna annat än att först klättra upp på det intilliggande borden (varav ett var knäckt).

Man var tvungen att själv ordna med lakan och påslakan till sängarna, antingen ta med egna eller hyra på plats för 150 kr per set. Täcke och kudde fanns dock i stugorna till varje säng.

Man blir extra hungrig av att vara ute och vandra, oavsett om vandringen är 3 km eller 3 mil. Mycket mat och många snacks rekommenderas därför.

Utrustning

Att välja skor, ryggsäckar, bärstolar till bebisar och småbarn och att hitta rätt skydd mot myggorna är en djungel. Vi listar här vilka av de sakerna vi testade som vi tyckte var bra, men det finns som bekant mycket mer.

Vandringsskor till vuxna

De skor som passade bäst här var de som var vattenresistenta utan att vara för varma. De behövde dessutom ge support för vandring över ojämn terräng samtidigt som de inte fick vara för hårda eller för styva. De behövde kännas bra att ha på fötterna, både då vi skulle gå på spång, på rötter (främst första delen) och då underlaget bestod av mindre stenar eller då vi skulle över stora stenröse. De vi testade och gillade var:

Inov-8 Roclite 345 GTX W– Kraftigare damsko både för för vandring och löpning i terräng

Se priset och läs mer

Salomon Xa Pro 3D V8 GTX Black – Vandringssko för herrar. Upplevdes lätt att gå i på grund av dess mjukhet och låga vikt samtidigt som den gav ett bra grepp mot de olika underlagen.

Se priset och läs mer

Ryggsäck

Trots att vi försökte packa så lätt vi kunde blev det en hel del kilo. Alla barn över 4 år fick därför i uppgift att bära en egen ryggsäck med en lagom tung och symbolisk packning. I de flesta fall blev det deras egna ombyten och dricka samt ett av de medhavda snacksen. För vuxna använde vi följande ryggsäck:

Gregory Amber 55: Ett märke som varit otestat för oss, tills nu. Stadium säljer flera olika Gregory ryggsäckar. Den bästa featuren är att den har en stor U-formad öppning till huvudfacket så att du kan komma åt all packning när du lägger ryggsäcken ned.

Regnskyddet ligger i ett fack i toppen. Här hade vi gärna sett att det låg i botten, så som på till exempel vår Osprey. I toppen finns ett stort fack och det är egentligen det enda förslutningsbara facket, förutom sidofickorna. På utsidan finns ett öppet fack där man enkelt kan stoppa ner en tröja när man är på gående fot och snabbt vill få undan det.

På sidorna finns stora fack för vattenflaskor och de fungerar riktigt bra. Vi upplever att remmarna ligger och slänger lite och går på varandra och man måste tänka lite på detta när man öppnar och stänger ryggsäcken. Här tror vi att man hade kunnat förbättra designen. Ingen dealbreaker men lite av ett störande moment.

Ryggsäcken är väldigt bekväm och med rejält tilltagna sidofickor – nästan så att de är för stora. Amber är tjejversionen på 55 liter – på herrsidan heter modellen Stout och är på 60 liter.

  • Volym: 55 l
  • Mått: ca 33x75x28 cm
  • Termoformad ryggpanel med avtagbar HDPE-ryggplatta
  • VersaFit; justerbar storlek
  • Kompatibel med vätskeblåsa
  • Vikt: 1,5 kg
  • Maximal belastning: 22 kg
  • 100% nylon
Se priset och läs mer

Thermos

Thermos Ståltermos Light & Compact 1 L

Kaffeberoende som vi är, så är en termos med de mest nödvändiga kopparna kaffe ett måste. Vi har använt Thermos stålthermos i flera år och är imponerade av hur länge den håller kaffet varmt och att den ännu inte börjat läcka.

Vi har köpt många thermosar under våra år men Thermos Light and Compact är den modell som vi är helt klart mest nöjda med. De håller värmen länge och droppar inte onödigt mycket som thermosar från andra märken kan göra. De är också enkla att rengöra i och med att korken är delbar.

Volym: Flera olika storlekar, 0.35, 0.5, 0.75, 1.0
Värmekapacitet: 12 timmar
Kylkapacitet: 24 timmar

Se priset och läs mer

Skydd mot mygg

Glöm inte myggmedel när du ska ut på tur! Vi har testat Thermacell i kombination med vanligt myggmedel när vi senast var uppe i fjällen och resultat var överraskande bra. Thermacell är ett gasdrivet och ljudlöst knott- och myggskydd som utsöndrar luktfritt myggmedel.

Vi var rätt skeptiska inför användning och i början kunde vi inte se någon förändring kring området där Thermacellen låg. Efter en kort stund började den utsöndra myggmedlet och nog tyckte vi att det var färre mygg kring Thermacellen.

Se priset och lär mer

Aktiviteter vid Rörsjöstugorna

Eftersom vi kom fram redan vid tretiden på eftermiddagen fanns det tid att utforska stället. Här finns en bastu som man kan få hyra i en timme per stuga och är man intresserad av det kan man boka vid ankomst.

Kostnad för att nyttja bastun var 75 kr per vuxen. Bastun ligger i anslutning till sjön och det var en härlig upplevelse att hoppa i här och svalka sig efter en stund i bastun. På en timme hann man med flera varv.

Bastun vid Rörsjöstugorna ligger i direkt anslutning till sjön och kan hyras av de boende under vistelsen.

Genom stugvärden kan man lösa ett fiskekort för att få fiska i Rörsjön. Här finns Sveriges sydligaste stam av vild fjällröding så vi passade pröva vår fiskelycka.  Först testade vi att fiska från kanten, men det var lite väl grunt på de ställen vi provade, så då hyrde vi istället en eka och rodde ut och metade från båten istället.

Det blev tyvärr inget napp, men det var verkligen mysigt att vara ute på Rörsjön. På vintern ska det visst nappa bättre, så det kan vara värt ett försök om man är här då.

Vill man bara ut på sjön utan att fiska kan man även hyra bla en SUP, så det får vi testa nästa gång. Grillplats att nyttja finns i anslutning till ett vindskydd precis vid sjön.

Det ska även gå att boka guidade turer för att få höra mer om områdets historia och få uppleva sevärdheter som, enligt de själva, inte går att läsa sig till i guideböcker och liknande. När vi återvänder hit med äldre barn så ska vi absolut testa detta, men vi kände att våra var för unga i år för att våga testa.

Midnatt vid Rörsjöstugorna på Fulufjället

Ett besök till Njupeskärs vattenfall är verkligen att rekommendera. Vi tog turen förbi detta på väg hem från Rörsjöstugorna på Fulufjället, men det sägs att under några veckor i juli kan man vandra dit mitt i natten och vid tvåtiden på morgonen kan solens strålar träffa vattnet.

Det ska visst vara en väldigt vacker syn och man bör ta till vara på tillfället eftersom vattenfallet övrig tid ligger i skugga. Detta kommer vi absolut att testa om några år när barnen blivit lite äldre. Dock passade ett par av oss vuxna att ta tur runt Rörsjön vid midnatt för att njuta av stillheten och de vackra sommarnattsfärgerna.

Lämna en kommentar