Köpa stuga i fjällen – detta bör man tänka på

De allra flesta av oss som åker på skidsemester hyr en stuga eller lägenhet för en vecka. Då finns det en del aspekter man bör ta hänsyn till och beakta innan man bokar sitt boende. Men så finns det alternativet att köpa stuga i fjällen och ha som sin egen.

De allra flesta som gör det, hyr också ut stugan till turister som vill åka skidor i fjällen. Att äga sin egen stuga kan vara ett smart sätt för att kunna finansiera sina skidresor. Vad behöver man tänka på om man vill ha sin egen stuga som man kan åka till och hur vet man att det är ett bra köp och inte glädjekalkyler om man avser att hyra ut?

Skistar är den största hyresförmedlaren i fjällen, finns på flera orter och är ett välkänt varumärke. Många som köper sin fjällstuga hyr också ut i Skistars regi och uthyrningen är vad som gör att man klarar av räntekostnaderna, då priserna har stigit väldigt de senaste åren.

köpa stuga i fjällen

Checklista du vill köpa stuga i fjällen

  • Standard – Vilken standard är det på stugan? Vill ni ha renoverat eller räcker det med lite lägre standard?
  • Storlek – Är stugan tillräckligt stor för hela familjen? Vad om farmor och farfar, andra släktingar eller kompisar vill följa med? Vilket behov på storlek har ni?
  • Antal bäddar – Om storlek syftar främst till antalen kvadratmetrar så är det minst lika viktigt att se hur många rum som finns samt hur många bäddar som finns tillgängliga. Ofta när man bor i en fjällstuga är det i en veckas tid och då kan det vara OK att syskon delar sovrum. Finns det plats för alla att sova? Går det att lösa med bäddsoffa för att kunna utöka antalet bäddar om släkten vill följa med upp för att t.ex. fira jul?
  • Avstånd till backarna – Det kan vara skönt att ha nära till backarna, sk ski in ski out, speciellt om ni avser hyra ut så är detta något som turisterna tittar efter. Om man avser ha stugan själv under flera veckor kanske backnära inte är det allra viktigaste, även om det kan vara skönt att slippa kånka på sina skidor en lång bit.
  • Avstånd till bekvämligheter – Var ligger t.ex. mataffär, restauranger etc? Här får man väga hur viktigt det är för en.
  • Bastu – Viktigt speciellt om ni avser hyra ut under vintersäsongen. Bastu är något som skidturister uppskattar och betraktas nästan som en självklarhet i fjällstugor
  • Försäkring – När du väl har bestämt dig och slår till, glöm inte försäkringen på stugan! Ofta räcker det med fritidshusförsäkring men kolla med ditt försäkringsbolag.

Fler mil i bilen

Även om man inte köper en helt ny stuga där man behöver köra dit med nya möbler kan det vara en god idé att se över sitt bagageutrymme i bilen. Det blir gärna lite extra packning eftersom ofta blir lite extra man måste ta med, speciellt för att göra enklare underhåll.

Även om man köper en stuga i bra skick finns det alltid något som måste fixas. Speciellt om man avser hyra ut är det viktigt att hålla en bra standard, annars finns risken att slitaget ökar.

En takbox kan du vara det billigaste sättet att få mer utrymme i bilen jämfört med att byta upp sig och köpa en ny bil. Vilken som är den bästa enligt oss har vi skrivit i ett separat inlägg om den bästa takboxen.

Är det primära att hyra ut?

Detta ger en fingervisning av vad man bör tänka på, men om man avser att att köpa stuga i fjällen främst för att hyra ut bör man göra en noggrannare undersökning och göra en kalkyl för att se om kalkylen går ihop.

Lämna en kommentar