Olnispagården

Olnispagården är förknippad med Gustaf Eriksson Vasas flykt mot Norge på 1520-talet. Enligt traditionen var det här han hanns upp av de utsända skidlöparna och förmåddes att vända tillbaka. Gården har varit i samma släkts ägo sedan 1500-talet ända fram till 1945. Över 700 bruksföremål av järn och trä finns att beskåda och dessa “berättar” om bygden från 1700-talet till 1900-talets början. 

I anslutning till Olnispagården finns en bro över älven med en skylt över de broavgifter som gällde 1869. För den som vill veta mer om gården och dess historia brukar hembygdsföreningen kunna ställa upp som guider. Tillbringar man valborg, midsommar eller nationaldagen i sälen kan det vara en bra idé att se vad som händer på Olnispagården eftersom de ofta firar högtider just här.

Gården är vacker belägen och gränsar till älven. Här finns olika bodar att kika in i och få en tillbakablick över hur livet såg ut för ett par hundra år sedan, vilket vår 6-åring tyckte var mycket spännande. De mindre barnen var dock mer imponerade av fikan, sandlådan, gungorna och lekstugan på gården. 

Cafét har sin klassiska tunnbrödsbakning (sk kavelgrisar) utvalda dagar, se hemsidan för mer information (http://www.olnispasidan.se/).

Lämna en kommentar