Cykla i Sälen

Älskar man att cykla, så är Dalarna rätt ställe att vara på. Här finns välmarkerade leder, fantastisk natur och god kringservice som ger fina cykelupplevelser oavsett om du är nybörjare, 2-åring på springcykel eller någon som söker extra utmanande leder. Bikingdalarna (se www.visitdalarna.se/biking/biking-dalarna samt bifogade broschyren) guidar till olika områden med totalt över 213 mil uppmärkta leder, riktigt häftig cross country-cykling, downhill-cykling, leisure-cykling & landsvägscykling.

Lindvallens cross country-leder utgår från ledcentralen vid Experiumtorget och är av olika svårighetsgrader och karaktär för att passa hela familjen. Det finns även möjlighet att ta cykeln med på liften (utgår från Gustavtorget) för att testa fjällcykling och njuta av den fantastiska utsikten eller testa någon av de många downhillbanorna om man vill öka farten och adrenalinet. Det finns även möjlighet att hyra speciella downhill cyklar och boka privatlektioner. Dessutom erbjuder skistar gratis introduktionskurser i downhill regelbundet. 

Våra barns favoriter är Valles downhill vid Gustavtorget och den grävda pumptracken. Även vid Experiumtorget finns en pumptrack och denna passar för både sparkcykel och MTB. Sparkcyklar finns att hyra på Lodgebaren om man inte har med sig själv, men det är gratis att utnyttja pumptracken.

Pumptrack vid Gustavbacken
Pumptrack vid Experium

Både vid Experiumtorget och Gustavtorget finns stationer för att tvätta cyklarna efter leriga pass och vid Gustavtorgets bike park finns även enklare verktyg att låna.

Spår och cykelSvårighetsgradLängd (km)TypBeskrivning
Elljusspåret

Grön4,5MTB, Cyclocross

Asfalterat och grusat motionsspår samt stig.
Teknisk enkel cykling, men den kuperade banan kan vara bitvis medelsvår.
Start/Mål vid ledcentralen, Experiumtorget. Leden går via gång/cykelbanor ut till elljusspåret. Följer sedan elljusspåret som erbjuder fartkänsla och härliga kurvor och krön.
ÅsarnaBlå6MTB
Asfalterat och grusat motionsspår samt grävd och naturlig stig.
Kuperad bana med en del inslag av maskingrävda partier, fart och härliga kurvor.
Start/Mål vid ledcentralen, Experiumtorget. Leden går via gång/cykelbanor ut till elljusspåret. Följer sedan elljusspåret som erbjuder fartkänsla och härliga kurvor och krön. Det är några avstickare från motionsspåret där man får se upp i korsningarna.
Bianchi XCBlå1Snabb sprintbana med tekniska partier, klättring och doserade kurvor. Leden är en singletrack som passar både nybörjare och avancerade cyklisterStart/Mål vid ledcentralen, Experiumtorget. Leden är en maskingrävd singeltrack som passar både nybörjare och avancerade cyklister. Den innehåller många olika tekniska delar. Kör ett eller flera varv och du kan kliva på eller av leden vart som helst.
ÖstfjälletRöd21MTB

Vandringsled som bitvis är grusad men också mycket spång.
Varierad fjällcykling som inledningsvis är teknisk men från Högfjällshotellet tekniskt enkel.
Start vid ledcentralen, Experiumtorget. Leden är skyltad tor och målet är vid Östfjällsstugan. Ta liften upp vid Gustav III och cykla längs vandringsleden mot Gammelgården (stor del av sträckan innehåller spångcykling) och vidare upp till Högfjällshotellet. Det är en del spänger som man får balansera på denna bit. Därifrån in på Södra Kungsleden. Följ Vandringsled på asfalt/grus till Östfjällsstugan. Samma väg i retur, ta det försiktigt och respektera de som vandrar efter leden.
Alternativ: Om du inte vill ta liften upp och köra den tekniska biten kan du cykla via Sälfjällstorget och vidare mot Högfjällshotellet sedan in på Södra Kungsleden. Som en alternativ väg hem kan du cykla över Sälfjällstangen och den tuffa stigningen till toppen på Lindvallen. Rosa leden ner (blå DH led).
HällaturenBlå39MTB, Cyclecross, Vanlig cykel med växlar

Asfalt/Grusväg
Vägcykling genom fin natur och med en jobbig avslutning.
Start vi ledcentralen, Experiumtorget. Cykla ut mot rondellen vid Statoil. Fortsätt sedan ut mot Gubbmyren, fortsätt rakt fram ca 13 km tills du kommer till en korsning där du tar höger ner mot Hälla naturreservat. Fortsätt sedan ca 2,5 km rakt fram, ta höger i Hälla mot Sälens by. Fortsätt ca 12,5 km på västra sidan om Västerdalälven tills du kommer till norra bron i Sälen. För att komma upp på fjället igen, tar du höger och åker gamla fjällvägen uppåt, här går det rejält uppför så det är bra om man sparat lite på krafterna.
Tips: Ta en tur in i Hällas naturreservat. Man passerar en fin badplats vid Garpsätratjärn.
HemfjälletSvart24Grusväg, stig/vandringsled
Fjällcykling som bitvis är mycket teknisk. De sista 2 km innan Hemfjällstangen är mycket steniga, räkna med att gå här.
Resterande är grusväg. Inget för de regniga dagarna. Otroligt vacker miljö med milslång utsikt.
Start vid ledcentralen, Experiumtorget. Ta Gustav III liften upp på fjället (lös biljett). Följ skid/vandringsled från Gustav III berg över Hemfjället till Hemfjällstangen, ca 8 km. Ta sedan Grusvägen genom Hemfjälsstangen, håll vänster. Efter ca 3km ta vänster mot Lindvallen i fyrvägskors.
Alternativ: Om du inte vill ta liften, ta fjällvägen och grusvägen via Sälfjällstangen upp till Lindvallen topp.
King of the HillRöd1MTB/Cyclocross

Asfalt/grusväg
Teknisk enkel med krävande klättring mot toppen
Start vid ledcentralen, Experiumtorget. Leden är skyltad enkel väg och målet är på toppen av Lindvallen. Följer cykel/gångväg mot Sälfjällstorget där den ansluter på "King of the Hill"- leden från Sälens by. Fortsätter sedan över mot Gubbmyren på motionsspåret och på grusväg via Köarskär och Sälfjällstangen upp till toppen på Lindvallen.
Alternativ: Ta ”Rosa leden” ner från fjället, som är en blå graderad downhill-led.

Cykelvasan 

Cykelvasan är det traditionella Vasaloppet, fast på sommaren och på cykel istället för längdskidor. Starten går i Sälen och under de 94 km som loppet är passerar man alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Cykelvasan anses inte vara så tekniskt svår utan består i huvudsak av grusvägar och skogsvägar. Vill man inte cykla hela 94 km finns två andra lopp, cykelvasan 30 samt 45 km.

Rörbäcksnäs

Sveriges vackraste Mountainbike-spår?

Nedan följer våra favoritleder. Kalugapasset kan varmt rekommenderas – väldigt varierande och fantastisk natur.

Lederna utgår från skolan mitt i Rörbäcksnäs by, utom två leder som startar på Hundfjället och går mot Rörbäcksnäs. Skolan har en riktigt bra lekplats som våra barn uppskattade väldigt mycket under tiden vi föräldrar turades om att cykla.

Kalugapasset, Blå 15 km

Typ av cykel: MTB, Cykelcross

Underlag: Mest stig

Karaktär: En helt fantastisk slinga med snabb, flowig och helt underbar singletrack. Bäst i Sverige? Den här rundan i Rörbäcksnäs har procentuellt mest singletrack av våra leder.

Beskrivning: Följer i början Byrundan, men efter första uppförsbacken går leden i väg på smal, fin stig och därefter ut på grusväg för att åter ansluta till den gemensamma leden öster om byn, leden går sen iväg på flera kilometer singletrack i världsklass innan vägen mot Torgås korsas, här vänder man tillbaka norrut igen och korsar Siktån där nästa fantastiska stig börjar. Leden korsar vägen mot Elverum. Avslutas över Janishögen med en knepig smal stig uppför och teknisk nedkörning för att ansluta Vallsjörundan tillbaka till skolan. 

Alternativ: Kan göras enklare genom att åka öster om Medskogstjärn på slutet då 14 km.

Siktån, Grön 2 km

Denna cyklade vi med de äldre barnen och leden  fungerade perfekt som en inkörsport till MTB

Typ av cykel: MTB, Cykelcross

Underlag: Mest stig

Karaktär: Lättcyklad led i fin natur

Beskrivning: Ny led 2014, lätt led för de yngsta eller för de som inte är så vana. Blandning av stig och traktorväg, inga direkt svåra partier. Går med de andra lederna ut från skolan för att sen gå en liten slinga motsols innan leden ansluter med de övriga lederna in mot skolan igen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *